top of page

אנו פועלים ברוח החינוך  הדיאלוגי ומחוייבים לתפיסה   החינוכית הדוגלת בשאילת  שאלות, פיתוח דיון ערכי   וקישור לחיינו היום  .

IMG_3155.JPG
  התהליך החינוכי  

לאור מגיפת הקורונה אנחנו מציעים מסעות בארץ: 

מסע בארץ בעקבות השואה ומשמעויותיה

מסע בארץ בעקבות אבא קובנר ורות בונדי

 

בתהליך החינוכי שלנו אנו שמים דגש על החוויה האישית והקבוצתית של כל תלמיד ותלמידה, לכן מרבית הפעילות שלנו היא בעבודה סדנאית.

אנו עובדים בקבוצות שמספרן לא עולה על 30 תלמידים/ות בכדי לאפשר את התהליך המיטבי עבור כל אחד/ת.

התהליך החינוכי שאנו מציעים כולל:

  • תהליך הכנה של 3/5 מפגשים (כולל ביקור במכון מורשת)

  • מסע בן 7 ימים בפולין

  • מפגש סיכום

 

במסגרת התהליך יחוו התלמידים/ות העמקה בתוכן הנלמד, פיתוח תהליכי חשיבה וקישור לשאלות הרלוונטיות עבורם כבני נוער בחברה הישראלית.

 

ארבעת עולמות התוכן המרכזיים שנעסוק בהם:

העולם היהודי: נכיר את העם היהודי בתפוצות לפני מלחמת העולם השניה, נשאל שאלות על הקשר של התלמידים לזהותם היהודית והציונית. דגש רב יושם על מאות שנות יהדות פולין לפני השואה על גווניה וזרמיה הרבים.

הפתרון הסופי: נלמד על האידיאולוגיה הנאצית ונכיר את התהליכים שעברו על החברה הגרמנית בשנות השלושים המקדמות. נכיר את חיי היום יום בגרמניה הנאצית ונשוחח על דמות הרוצח- מי היו הרוצחים הנאצים והאם היו אנשים רגילים?

התנגדות ומרד: נכיר את התהוות תנועות הנוער היהודיות בפולין, נלמד על ייחודן של תנועות הנוער החלוציות ופועלן החינוכי בגטאות השונים בזמן המלחמה. דגש מיוחד יושם על סיפור המרד בגטאות, אותו הובילו חברי התנועות, מתוך התביעה להגשמת ערכיהם גם במציאות הקשה של המלחמה והובלת הציבור היהודי להתנגדות לנאצים. נלמד גם על צורות נוספות של התנגדות יהודית לנאצים בגטאות, ביערות ובמחנות הריכוז.

יחסי יהודים-פולנים: נבחן את יחסי היהודים והפולנים לאורך השנים- מהגעת היהודים לפולין, דרך יחסי היהודים והפולנים בתקופת המלחמה ולאחריה. נעסוק בנושא במלוא מורכבתו ונכיר את העמדות השונות בהן בחרו הפולנים תוך כדי השואה- משיתוף פעולה עם הנאצים, דרך עמידה מן הצד לגורל היהודים ועד הבחירה של המעטים לסייע ולהציל יהודים.

ייחודיות התהליך
IMG_3254.JPG
   ייחודיות התהליך   

המסע

במסע נסייר באתרים הקשורים להיסטוריה של יהודי פולין ולהיסטוריה הפולנית, בשרידי הגטאות ובמחנות ריכוז והשמדה, נשמע את סיפורי המקומות והאנשים ונדון בשאלות של אדם וחברה; דילמות ערכיות, שאלות של בחירה ומוסר, אותן שאלות שנפתחו בתהליך ההכנה.

 


מעגלי התוכן

במסע נעמיק את העיסוק במעגלי התוכן שבהם נעסוק בתהליך ההכנה:

העולם היהודי: נסייר בבתי עלמין יהודיים ששרדו מלפני המלחמה ובבתי כנסת ששרדו ושוקמו לאחר המלחמה.

הפתרון הסופי: נבקר באתרי רצח של יהודים בבורות ירי, בגטאות ובמחנות ריכוז והשמדה.

התנגדות ומרד: נבקר בכמה אתרים בהם נספר על מרידות שונות שביצעו היהודים בגטאות ובמחנות.

יחסי יהודים-פולנים: ביקור באתרים הקשורים ליחסי היהודים והפולנים בתקופת השואה, כדוגמת אתרים המספרים את סיפורם של חסידי אומות העולם הפולנים.
 

ייחודיות המסע שלנו:

מעורבות חניכים

  • השתתפות פעילה ביצירת התוכן במסע ע"י הכנת והעברת הטקסים למשלחת ובניית והעברת הדרכות בכמה מאתרי המסע.

  • שיחות קבוצה המערבות את כלל המשתתפות והמשתתפים ומעודדות לשתף ולחלוק מחוויות המסע.

 

עבודה עם צוות המורים במהלך המסע

  • בניה וחשיבה משותפת של המדריך/ה והמחנך/ת המלווה של שיחות הערב שייערכו במסע.

  • הנחיית הצוות החינוכי במהלך ההכנה למסע, במקביל לתהליך החינוכי שעוברים התלמידים והתלמידות.

  • עבודה משותפת של צוות האוטובוס (מדריכ/ה ומחנכים/ות) לאורך כל המסע- חשיבה על הדיונים לאורך היום, שיחות הערב, איך הקבוצה עוברת את תכני המסע וחשיבה פרטנית על התלמידים והתלמידות.

ביקור במורשת:

כחלק מתהליך ההכנה למסע אנו מציעים יום במכון להוראת השואה מורשת בגבעת חביבה. הביקור במורשת יכלול סיור בתערוכות השונות שהמכון מציע: תצוגת הקבע ע"ש מרדכי אנילביץ', תערוכת נשים בשואה ותערוכת בסה- חסידי אומות עולם מאלבניה.

הביקור במורשת מוכר ע"י מינהלת פולין כביקור במכון להוראת השואה.

תהליך הכנה לצוות המורים:

אנחנו רואים חשיבות גדולה בשותפות ועבודת הצוות בין הצוות החינוכי מביה"ס לבין צוות המדריכים, ולכן מלווה את התהליך החינוכי של התלמידים תהליך מקביל של המחנכים המלווים.

התהליך יכלול מספר מפגשים שיתמקדו בנושאים הבאים:

  • תיאום ציפיות לקראת העבודה המשותפת.

  • מעבר על שיחות הערב שיקיימו המחנכים המלווים במסע.

  • שיחה על הטקסים במסע.

  • היערכות משותפת למסע (הכרת המסלול, חלוקת תפקידים במסע, נהלים וכו')

 

מפגש סיכום

לתפיסתנו, המסע אינו נגמר בנחיתה חזרה בארץ. לאחר השיבה הביתה ממשיכים התלמידים את המסע שהתחילו בתהליך ההכנה. החזרה לארץ מלווה בשאלות ומחשבות רבות שעלו במהלך המסע. את כל אלה בא לאסוף מפגש הסיכום שתפקידו לעזור לתלמידים/ות לעבד את החוויות והתובנות מהמסע, בצורה אישית וקבוצתית ולשאול לאן ממשיכים- מה אני יכול/ה ורוצה לעשות עם כל מה שהכרתי, למדתי והבנתי בתהליך המסע לפולין.

 

bottom of page